Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15/02 ΣΤΙΣ 19.00 ΕΚΘ


Το περίφημο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επιφυλάσσει νέα σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τη νεολαία αλλά και ένα νέο 4ο Μνημόνιο. Νέα μείωση του αφορολόγητου, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα, κατεδάφιση των όποιων ασφαλιστικών δικαιωμάτων απέμειναν, επέκταση της εξαθλίωσης και της φτώχειας, νέες ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση συζητά ήδη για αιματηρά πλεονάσματα μέχρι το 2027 προκειμένου να διευθετηθεί το χρέος μέχρι το 2060. Όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η όλη συζήτηση γίνεται με βάση τις περίφημες «βέλτιστες πρακτικές», δηλαδή την γενίκευση των επιχειρησιακών συμβάσεων (προκειμένου να ενισχυθεί η δυνατότητα των επιχειρήσεων να διαμορφώνουν με μεγαλύτερη ευελιξία τους μισθούς), και την κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ. Πρόκειται για μια τομή που επιδιώκει να προσαρμόσει τις εργασιακές σχέσεις στις αναγκαιότητες των επιχειρήσεων, της υπερεκμετάλλευσης και της ασυδοσίας των εργοδοτών.Ταυτόχρονα, τρόικα και κυβέρνηση ετοιμάζουν νέο μοντέλο χειραγώγησης των εργαζομένων και περιορισμού του δικαιώματος στον αγώνα, με τον επερχόμενο συνδικαλιστικό νόμο. Μόνοι κερδισμένοι είναι οι βιομήχανοι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι τράπεζες και οι δανειστές! Αποκαλυπτική είναι και η τοποθέτηση του ΣΕΒ: «Χρειαζόμαστε ένα Ελληνικό Μνημόνιο Plus, που θα ξεπερνά το manual των δανειστών»!
Στον κλάδο των μηχανικών, η κυβέρνηση μέσω της εγκυκλίου που εκδόθηκε πριν λίγες μέρες σχετικά με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου που ήδη εφαρμόζεται από 01/01/2017 ορίζει ότι ο επιμερισμός των εισφορών μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη ισχύει για όλους τους κλάδους ασφάλισης. Για τους μηχανικούς: κύρια σύνταξη: 6,67% ο εργαζόμενος – 13,33% ο εργοδότης, επικουρικό 3,5% ο εργαζόμενος – 3,5% ο εργοδότης, κλάδος υγείας 2,55% ο εργαζόμενος – 4,55% ο εργοδότης, εφάπαξ 4% ο εργαζόμενος μόνο, συνολικά 16,72% ο εργαζόμενος και 21,38% ο εργοδότης. Για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ: κύρια σύνταξη: 6,67% ο εργαζόμενος – 13,33% ο εργοδότης, κλάδος υγείας 2,55% ο εργαζόμενος – 4,55% ο εργοδότης – συνολικά 9,22% ο εργαζόμενος και 17,88% ο εργοδότης
Η εγκύκλιος βάζει δύο προϋποθέσεις προκειμένου ο ασφαλισμένος να διεκδικήσει τον επιμερισμό των εισφορών με τον εργοδότη (διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 39, Ν 4387): το εισόδημά του να προέρχεται α) από την απασχόληση σε ένα ή δύο εργοδότες σε ένα ημερολογιακό έτος και β) από διαρκή και όχι ευκαιριακή επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς να διευκρινίζεται πώς γίνεται αυτή η διάκριση!
Το κύριο όμως χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση πλέον νομιμοποιεί και διαιωνίζει την αμοιβή με «δελτίο παροχής υπηρεσιών», που υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης μισθωτής εργασίας. Αντί να καταργήσει το μπλοκάκι αφήνει τους εργοδότες να αποφασίσουν αν αποδέχονται να πληρώνουν τις εργοδοτικές τους εισφορές. Στους χώρους δουλειάς, όλες αυτές τις μέρες, η εργοδοσία οργιάζει ανακοινώνοντας ότι θα μετακυλήσει το κόστος στους εργαζόμενους μειώνοντας αντίστοιχα τις αποδοχές, μειώνοντας τους μισθούς τους. Ακόμα και σε «προληπτικές παρακρατήσεις μισθών» έχουν προχωρήσει εργοδότες (πχ ΠΡΙΣΜΑ) προκειμένου να μην αναλάβουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις θα υπάρξουν ασφυκτικές πιέσεις από την εργοδοσία προς τους εργαζόμενους ώστε να μην αναγράφουν πάνω στα δελτία τους ότι υπάγονται στην ρύθμιση για τα μπλοκάκια. Μετά το σάλο που προκάλεσε η επαίσχυντη εγκύκλιος για τα μπλοκάκια το Υπουργείο Εργασίας έφερε νέα «διορθωτική» εγκύκλιο προκειμένου να εκτονώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, χωρίς όμως να αλλάζει σε τίποτα τις προηγούμενες ρυθμίσεις.
Ο εργαζόμενος για άλλη μία φορά βρίσκεται στο στόχαστρο, καθώς κυβέρνηση και υπουργείο εργασίας του πετάνε την ευθύνη, προκειμένου να αποδείξει την σχέση εργασίας που έχει με τον εργοδότη του. Σε καμία περίπτωση δεν επιλύεται το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι παραμένουν ανυπεράσπιστοι απέναντι στην επιθετικότητα των εργοδοτών που δεν θέλουν να καταβάλλουν το κόστος της ασφάλισης που τους αναλογεί.
Καλούμε τους εργαζόμενους μηχανικούς και τεχνικούς που εργάζονται σε εταιρείες με το καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών να μην ανεχτούν καμία περαιτέρω υποβάθμιση των δικαιωμάτων τους! Να καταγγείλουν χωρίς καθυστέρηση στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, κάθε απόπειρα μείωσης των μισθών τους. Να διεκδικήσουν μαζί με το σωματείο μισθωτών τεχνικών, κανονικές προσλήψεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς καμία μείωση των αποδοχών τους! Να πληρώσει επιτέλους η εργοδοσία το κόστος για την ασφάλιση.


Συνάδελφε/συναδέλφισσα μη μένεις αμέτοχος/η, στη μάχη για τα δικαιώματα και τη ζωή μας.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε
Να αποσυρθεί τώρα ο νόμος Κατρούγκαλου!


  • Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, χωρίς καμία μείωση των αποδοχών.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων - Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και της πρόσφατης εγκυκλίου – Άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Αυτόματη αναγνώριση της εξαρτημένης σχέσης με βάση αντικειμενικά κριτήρια χωρίς υποχρέωση του εργαζόμενου να τη δηλώσει και καταβολή των εισφορών απ’ τον εργοδότη άμεσα. Σε περίπτωση «διαφοράς» μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου με ΔΠΥ, να υποχρεούται ο εργοδότης στην καταβολή των εισφορών του.
  • Μείωση των ωρών εργασίας (35ωρο, 5νθημερο, 7ωρο). Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.


Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία Τεχνικών
ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου